Citát dne:

pátek 27. července 2007

Aix-en-Provence


Město vody - "la ville d'eau" tak se říká malebnému městu asi 25 km severně od Marseille, které si toto označení právem zaslouží. Původně římské lázně "Aqua Sextiae" profitovaly z množství teplých a studených pramenů, které se v okolí Aix nacházely. Některé z nich byly přivedeny až do centra města, nejprve do římských lázní, a od 15. století do dnes pro Aix tak typických fontán, kterých se tady nachází desítky. Nejhezčí jsou podle mého názoru na Cours Mirabeau.
Cours Mirabeau:

Měl jsem tu možnost navštívit Aix během víkendu 16.2. - 17.2.2007, v době, kdy jsem byl na služební cestě v La Gaude, u Nice. Město ve vás napoprvé vyvolá dojem velikosti - pokud se ocitnete hned na hlavní třídě "Cours Mirabeau", ale posléze zjistíte, že centrum města je maličké, velikostí srovnatelné s centrem Brna nebo Bratislavy. Cours Mirabeau je vlastně hlavní tepna města. Jsou tu kavárničky, obhůdky se suvenýry, knihkupectví a hlavní sídla bank. Jsou to taková "Elysejská pole" Aix. Na dolním konci navazuje třída na Place de la Rotonde, se stejnojmennou fontánou.
Fontaine de la Rotonde:

Do Aix bych vlastně ani nezavítal, nebýt mé kamarádky Jarmilky, která zde studovala 2 semestry na Právnické fakultě. Bydlel jsem u ní v jejím malinkém pokojíčku v "Cité Universitaire" - místních kolejích. Nedostatek prostoru byl ovšem kompenzován krásným výhledem na horu, kterou proslavil malíř Paul Cézanne - Saint-Victoire. Mno... a abych se přiznal, má návštěva nebyla jen o památkách a fontánách. V sobotu večer jsme vyrzili pařit. Jelikož je Francie drahá, tak jsme začali už na pokoji s vlastním vínem (je na omylu ten, kdo si myslí, že tohle je typicky český rys, mladí Francouzi dělají totéž). Nevím už sám, jak se jmenovaly podniky ve kterých jsme byli, snad jediný: l'IPN. Obrázek všech byl víceméně stejný: všude narváno, ne zrovna levné vstupné a o pití ani nemluvě.
L'Hôtel de Ville:


Kam v Aix vyrazit třeba na kávu nebo obídek? Padla mi do oka kavárna "Happy Days" na Place Richeleme. Obsluha je milá, káva výborná a je tu přístup wi-fi zdarma, pro ty co jsou daleko od domova ;o)

Jeden víkend v Aix nestačí. Obzvlášť v zimě (i když ta je tady hodně mírná, v době mého pobytu tam bylo 16 stupňů). Nejkrásnější musí být Aix na jaře, když všechno rozkvétá a město se koupá ve jemném slunečním svitu Provence.

Rendez-vous à la prochaine, Aix ;)


Odkazy:
Aix-en-Provence (ve Fj, Aj, Nj a Ij) - stránky města
ZeVisite (ve Fj, Aj) - audio průvodci v mp3 (ke stáhnutí zdarma, mnoho destinací ve F)
Café Happy Days (ve Fj)

Žádné komentáře: