Citát dne:

úterý 24. července 2007

Buttes-Chaumont

K Paříži neodmyslitelně patří zeleň, všudypřítomná buď v podobě stromů lemující bulváry a avenue nebo větších či menších ploch parčíků, zahrad, parků... Jedním z mých oblíbených je park na severu Paříže, ve čtvrti Ménillmontant.


Je zajímavý tím, že vznikl rekultivací bývalého lomu v roce 1867, podle projektu tehdejšího architekta barona Haussmana. Název vznikl odvozením z původního "Mont chauve" - Lysá hora přehozením na "Chauve Mont" a od toho je už jen kousíček k "Chaumont". Je to příjemný park, třetí největší po Tuilerijské zahradě a Parc de la Vilette, vhodný pro piknik, romantickou procházku k Sibylině svatyni na skále nad jezírkem nebo pro nadšence jogingu.
Pro mě má tento park ještě jednu spojitost. A to sice s filmem "On connaît la chanson" kdy Agnès Jaoui vede jakési turistické skupinky po tematických okruzích a jedním z nich jsou právě parky. Jedna scéna se odehrává právě v altánku Sibyly a na mostě sebevrahů (Pont des suicidés).


Nějak mě to sem pokaždé táhne, a pokud mám při odjezdu z Paříže víc času, tak ho přijedu strávit sem. Leží na stanici "Buttes-Chaumont" linka metra 7bis (přestup ze 7 na Louis-Blanc).


Odkazy:
Parc des Buttes-Chaumont na serveru Paris.fr (ve FJ)

Žádné komentáře: