Citát dne:

úterý 24. července 2007

Café des Deux Moulins

Jedním z mých oblíbených filmů - a pokud by se bral počet jeho zhlédnutí za měřítko oblíbenosti tak asi nejoblíbenějším - je "Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain" nebo-li v češtině "Amélie z Montmartru".
Film je z roku 2001 a od té doby, co jsem ho viděl jsem se pokoušel hledat místa, kde se film točil. Opravdu existují. Krom kanálu Saint-Martin, který je jako stvořený pro procházky, existuje i zelinářství pana Colignona a samozřejmě kavárna "U dvou mlýnů".

Tu jsem poprvé navštívil až v roce 2005. Nachází se na Rue Lepic číslo 15, jen kousek od stanice metra "Blanche" a tedy Moulin Rouge. Jistě, je to podnik, který je do jisté míry protěžován svou popularitou z filmu, ale přece jen už pominula ta hlavní vlna šílenství kolem a dnes je to spíše běžný "café-bar", kde si člověk může sednout na skleničku našeho oblíbeného vína "Côtes du Rhône" (nejlépe ročník 2003 nebo 2005) nebo na večeři. Najde se pár turistů, kteří mají potřebu si vše fotit, na stranu druhou se tu scházejí místní štamgasti - různé místní postavičky včetně "drague queens" a podobně. Sedí na baru, kouří a nedopalky típají na zem pod bar.

Je zde příjemné posezení, jen tak si dát "apéro", dobré jídlo a vínko. Jídelníček není nikterak bohatý, ale hovězí tu mají vynikající, doporučuju taky tatarák a jako dezert samozřejmě "Crème brûlée" zapečený vanilkový dezert (ano Amélie ráda rozbíjí krustičku crèmu brûlée špičkou lžičky) :-)

Já a můj přítel jsme v této kavárně letos byli třikrát, poprvé v únoru. Padli jsme si do oka s místním číšníkem - Danielem. Byl příjemný, profesionální a přátelský. Po druhé jsme ho viděli za 2 měsíce, v dubnu, a nevěřili jsme, že nás poznal. A bylo to jako bysme tam byli včera. Dokonce věděl, jakou pijeme značku vína. V květnu jsme už šli najisto a to jsme si dali sklínku i s ním, slavil narozeniny. Jsem si jistý, že až tam v říjnu opět pojedeme, určitě se s ním zase potkáme. Tyto malé detaily ještě pomáhají umocnit dojem, že do Paříže doopravdy patříte a že jste vlastně nikdy neodjeli.

Café des Deux Moulins - vřele doporučuju. Jo, a épicerie pana Colignona se nachází nedaleko v Rue des Trois Frères ;o)

Odkazy:
Café des Deux moulins (ve Fj)

Žádné komentáře: