Citát dne:

čtvrtek 26. července 2007

Le Marais

Když se řekne Le Marais, okamžitě se vám nabízí několik asociací. Může to být například: židovská čtvrť, náměstí Voges, Picassovo muzeum, Musée Carnavalet... atd. Mně se ihned vybaví slovo tolerance.


Slovo marais znamená bažina. Kdysi to bylo nevábné místo za hradbami města, postupem času se území rozšiřovalo, vysušovalo (od 10. století) a v 16. století už to bylo místo oblíbené šlechtou (Place des Vosges). Usídlila se zde židovská komunita, která tady dnes "kohabituje" s komunitou gayů a lesbiček, pro které je tato čtvrť lákavou lokalitou. Najdete zde velké množství gay kaváren, restaurací, obchodů a vedle toho zde žije "normální" heterosexuální majorita. Nutno dodat, že bez problémů, a to nejen v Marais, ale i v ostatních částech Paříže.

Stojí za to jen tak se potulovat od Beaubourgu (Centre Pompidou) na východě k Náměstí Bastilly na západě a od Náměstí Republiky na severu k Seině na jihu. Nejznámějšími ulicemi jsou "Rue de la Verrerie", "Rue des Franc Bourgeois" a "Rue Vieille du Temple". Za návštěvu stojí Picassovo muzeum, Muzeum Carnavalet a samozřejmě Place des Voges (Vogézské náměstí).

Place des Voges je jediné dochované renesanční náměstí v Paříži, které vás ohromí svou souměrností, barevností fasád a krásným parčíkem uprostřed. Najdete zde i dům, kde žil Victor Hugo.

Marais, to jsou poklidné procházky starými uličkami přes den, piknik přes poledne na Vogézském náměstí a pulzující místo večer v mnoha barech a klubech.



Mapka Le Marais:

Odkazy:
Musée Picasso (ve Fj)
Musée Carnavalet na serveru Paris.fr (ve Fj)
Le Marais (ve Fj i Aj)

Žádné komentáře: